CIVIC

CONSULENZA: CENTRO BENESSERE.
CONSULTANCY: WELLNESS CENTER.
Geraci Siculo, Palermo, Italia. 2010
ARCHITETURE: GLUB + STUDIO TEAM
COLLABORATORS: DENIS HICKEL
LANDSCAPE ARCH + 3D: TERRAMORFOSE
STRUCTURE:  FRANCESCO CORICA
INFRASTRUCTURE: BETA PROGETTI
SUSTAINABILITY:  PEDRO NUNES +  ALESSANDRA BARON
WELLNESS CONSULTANT:  MARCO CONTI
 

ENG_ The transformation of the former school in a wellness centre with accommodation is a project that is part of a larger area in transformation. The system that aims to renew is made by culture (the convent), biodiversity (the environmental area), services (wellness center).

The refurbishment of the former Augustinian monastery aims to create a new area of cultural services. The area has the ambition to become the second largest public space of Geraci, connected with the environmental area and the spa.

The artifact of the spa is a property no longer in use, once the City High School. The evolution of morphological context constitutes direct access from outside, three of the four levels, enabling new functions and optimal use integrated.

The anchorage of the building to the slope conditions in a certain way the organization of the environments, the inside circulation and the relationship with the surrounding external space. These relationships are strengthened through the organization of Platforms to different levels, that work as intermediary plans among the inside and external spaces.

The intention of the intervention in the external spaces is that to maintain a relationship of excellence among the park, the building and the proposed services, without losing the topographical and environmental reference that makes the whole part of an large landscape.

ITA_ La trasformazione della ex scuola in centro benessere con ricettività è un progetto che è parte integrante di un’area più ampia in trasformazione. Il sistema che si ambisce a rinnovare è formato da CULTURA (il convento), BIODIVERSITA’ (l’area ambientale), SERVIZI (il centro benessere).

Il ristrutturazione dell’ex convento degli Agostiniani è finalizzato a creare una nuova area di sevizi culturali e aggregativi. L’area ha l’ambizione di divenire la seconda piazza di Geraci, come ampio spazio pubblico ad alta percorribilità e connessione con l’area ambientale e il centro benessere.

Il manufatto del centro benessere è un’immobile non più in uso, una volta Scuola media del Comune. L’andamento morfologico del contesto configura accessi diretti dall’esterno, su tre dei quattro livelli, permettendo una rifunzionalizzazione ottimale e con usi integrati.

L’ancoraggio dell’edificio al pendio condiziona in un certo modo l’organizzazione degli ambienti, la circolazione interna e la relazione con lo spazio esterno circostante. Queste relazioni si rafforzano mediante l’organizzazione di piattaforme a diversi livelli, che funzionano come piani intermedi tra gli spazi interni ed esterni.

L’intenzione dell’ intervento negli spazi esterni é quella di mantenere una relazione di eccellenza tra il parco, l’edificio e i servizi proposti, senza perdere la referenza topografica e ambientale che rende l’insieme parte di un ampio paesaggio.

  
CONSULTANCY: SQUARE AND PARKING.
CONSULTORÍA: PLAZA Y APARCAMIENTO.
Pontevedra, España. 2008
 
ARCHITECTURE: THE GLUB
LANDSCAPE ARCH: THE GLUB
3D: JAIRO RODRÍGUEZ

ENG_ In an urban context without properly organize there is no public space in the sense of “civic”, only the daily use that invades the area. Creating a PLACE where now emptiness exists is the opportunity to provide the city with more convivial moments. While the square space emerges as an underground parking deck, the interest is not focused on the technical solution but in the opportunity to requalify an important area for location and size.

The sense of the intervention could be interpreted as a metaphor of the surrounding landscape, alluding to the fragmentation of small farms on the river and tree lines that enclose. Terraces, trellises of vineyards, orchards and other elements found through reinterpretation new meaning beyond the merely functional.

ESP_ En un contexto urbano sin organizar adecuadamente no existe el espacio público en el sentido de “cívico”, tan solo el uso cotidiano que invade dicho ámbito. La creación de un LUGAR donde ahora existe vacío es la oportunidad para dotar a la ciudad de más momentos de convivencia. Si bien el espacio de la plaza surge como cubierta de un aparcamiento subterráneo, el interés  no se centra en la solución técnica sino en la oportunidad de recualificar una importante área por ubicación y dimensiones.

El sentido de la intervención se podría interpretar como una metáfora del paisaje circundante, aludiendo a la fragmentación de los minifundios al borde del río y a las líneas arboladas que los delimitan. Bancales, emparrados de viñas, huertas y otros elementos encuentran a través de su reinterpretación un nuevo sentido más allá del meramente funcional.

  
COVER OF THE MINERVA’S SANCTUARY ARCHAEOLOGICAL FIELD.
COPERTURA STABILE DEL SITO ARCHEOLOGICO DEL SANTUARIO DI MINERVA.
Breno, Brescia, Italia. 2000-2007
ARCHITECTURE: THE GLUB + Studio TeAM
STRUCTURE: BM Studio tecnico associato
SAFETY PLAN: ANTONIO SVANOSIO
 

ENG_ The project as place

In the beginning the objective of the intervention has been to bring the sanctuary to the specific characteristics of “place”, rethinking the changeable conditions of the landscape in which it is inserted. To start from the definition of an imprint i the groung, flat with ability to evoke. In this sense the not built proper of the courtyard of the temple is suggested by the construction of a garden surface, with light terraces that recall the dimensions of the space; it is created a vegetable base that puts the visitor in the architectural space that was in origin.

The project as landscape

The surface of the coverage belongs to the landscape and not to the world of the objects, and it can be allegorically understood as the last layer of earth that still covers the ruins of the temple that has been moved to allow the sight. A structure, therefore, from the simple and linear image, built in steel and copper, that reproduces in smaller scale the course of the surrounding ground. The disposition of the strata of coverage articulates the difference among the environments of the sanctuary, underlining with natural light the elements of great interest.

The intervention of the Minerva’s sanctuary archaeological site is part of the cultural and touristic valorization program of Val Camonica, it has been promoted by regional and local entities through devenlopment tools which envolved several public and private agents. As such it has been subject of study and dissemination, divulged through several means: the review Intervalli and the book “Il santuario di Minerva – un luogo di culto a Breno tra protostoria ed età romana” by Filli Rosi, Edizioni Et..

ITA_ Il progetto come luogo

Sin dall’inizio l’obbiettivo dell’intervento è stato riportare il santuario alle caratteristiche specifiche di “luogo”, reinterpretando le mutate condizioni del paesaggio in cui si inserisce. A cominciare dalla definizione d’una impronta nel terreno, piatta con capacitá di evocare. In questo senso il non costruito proprio del cortile del tempio viene suggerito dalla costruzione di una superficie a giardino, con lievi gradoni che rievocano le dimensioni dello spazio; si crea così una piattaforma vegetale che colloca il visitatore nello spazio architettonico che fu in origine.

Il progetto come paesaggio

La superficie della copertura appartiene al paesaggio e non al mondo degli oggetti, e può interdersi allegoricamente come l’ultimo strato di terra che copre tuttora le rovine del tempio e che è stato spostato quel tanto per permetterne la vista. La definizione formale della copertura, con un profilo dinamico e un fronte sottile, tende a fondersi nella percezione globale del luogo.

Una struttura, quindi, dall’immagine semplice e lineale, costruita in acciaio e rame, che riproduce in scala minore l’andamento del terreno circostante. La disposizione delle falde di copertura scandisce la differenza tra gli ambienti del santuario, sottolineando con luce naturale gli elementi di maggiore interesse.

L’intervento del sito archeologico del Santuário di Minerva é inserito nel programma di valorizzazione culturale e turistica della Val Camonica, promosso da entitá regionali e locali attraverso strumenti di sviluppo che hanno coivolto vari agenti pubblici e privati. In quanto tale é stato oggetto di studio e diffusione, divulgato attraverso diversi mezzi: la rivista Intervalli e il libro “Il santuario di Minerva – un luogo di culto a Breno tra protostoria ed età romana” di Filli Rosi, Edizioni Et..

 
VISITORS CENTER.
CENTRO VISITATORI.
Tindari, Messina, Italia. 2002-2004
 
ARCHITECTURE: THE GLUB + Studio TeAM
LANDSCAPE ARCH: MªJOSÉ CUESTA RODRÍGUEZ, GLUB
STRUCTURE: FRANCESCO CORICA
INSTALLATIONS: FRANCESCO CORICA

ENG_ The project is thought as a connection between different degrees of light intensity: the strong, sunny landscape outside and the shady inside, however still open over the surrounding panorama and nature. A terrace, also proposed as an external space organization concept. Integration with the ground’s morphology is achieved by two central elements in the project:

– Buildings and solids adapted to level lines in order to avoid great earth moving.

– Careful and discreet slant colonization, currently under degenerated ecological conditions, with interventions of local arboreal species re-plantation, delineating the recovery of around 2000 square meters as a botanic garden, together with leisure and contemplation areas.

ITA_Il progetto é pensato come mediazione tra stati differenti di luce: l’esterno di un paesaggio forte e assolato e l’interno ombroso e pur tuttavia aperto al panorama e alla natura circostante. Una terrazza, tema che si ripropone nell’organizzazione degli spazi esterni. Il giardino botanico e i punti panoramici. L’integrazione con la morfologia del terreno é ricercata attraverso due elementi cardine del progetto:

l’adattamento del costruito alle linee di livello, evitando grandi movimentazioni di terra.

la colonizzazione attenta e discreta del pendio, attualmente in condizioni ecologiche degradate, con interventi di piantumazione di specie arboree locali che delineino il recupero di circa 2000 mq a giardino botanico, con punti di sosta e contemplazione.

 
LAKE-FRONT: L’AMPOLLINO PARK.
LUNGOLAGO ATTREZZATO: L’AMPOLLINO PARK.
Ampollino, Crotone, Italy. 2001
ARCHITECTURE: THE GLUB + Studio TeAM

ENG_ The project that Cotronei’s Administration intends to promote is characterized by compatible interventions, which valorise the context preserving it from an improper use and making instead its enjoyment easier. This is, in fact, possible, with accurate non-invading interventions that won’t consume new territory and will, on the contrary, maintain the existing structures and promote a cultural approach to the natural element.

The project tends to qualify the lake line on the basis of three typologies of intervention: a linear intervention consisting of a leisure promenade deck, an intervention area (the promontory and the dock), specific interventions (panoramic points, picnic areas), etc.

On the basis of this canvas, the tendency is to qualify a context to integrate useful services both for residents and guests, and the possibility for leisure and sport activities within the lake environment.

ITA_  Il progetto che l’Amministrazione di Cotronei intende promuovere risiede in interventi compatibili, che valorizzino il contesto, lo preservino da un uso improprio e ne rendano invece più facile il godimento. Ciò infatti è possibile con interventi attenti, non invasivi, che non consumano nuovo territorio ma anzi riqualificano le strutture esistenti, e che promuovono un approccio culturale all’elemento naturale.

Il progetto tende a qualificare il tratto lacustre sulla base di tre tipologie di interventi: un intervento lineare, costituito dal percorso benessere, interventi d’area (il promontorio e la darsena), interventi puntuali (punti panoramici, aree di picnic, ecc.).

Sulla base di questo canovaccio si tende a qualificare un contesto per ospitare servizi utili sia per i residenti che per i villeggianti e una possibilità per attività sportivo ricreative adatte all’ambiente lacustre.