LIVING

ENG_ THE CONCEPT:

In domestic space the project only provides the abstract matter and this materializes with life. Buildings don’t begin with the door, but with the context where they are inserted.

PT_ O CONCEITO:

No espaço doméstico o projecto só fornece a matéria abstracta e este materializa-se com a vida. Os edifícios não começam na porta, mas sim no contexto onde são inseridos.

RESTAURO DA FACHADA DO EDIFÍCIO “VERSAILLES”. Av da República 15 Lisboa

APARTAMENT RENOVATION IN RUA R. Da FONSECA LISBOA 2010

 
 
 
BOLETUS HOUSE.
CASA BOLETUS.
Montesinaro, Biella, Italia. 2007-…
ARCHITECTURE: THE GLUB + FRANCESCA CONTI
SUSTAINABILITY: PEDRO NUNES + ALESSANDRA BARON
STRUCTURE: G. BEVERINA

ENG_ In order to transform the existing building into a holiday house, it has been asked a project that could exploit this singular building with strong presence.

The intervention supports the peculiar character of the existing building: a tower house made of stone with a deep bond with the surrounding landscape.

About proportions and appearance, that we want differentiated from the existing volume both for materials characteristics and general appearance, the enlargement will be like a “backpack” of the existing building. A small volume packed with raw deformed wood recuperated from the floors will be the main transformation element, which will establish a complementary relationship with the existing building: fragile against solid, provisional against durable.

The particular circumstances have been influenced the project development, transforming the simple initial idea into a complex process where cultural, environmental and social responsibility factors come into play in variable proportions.

ITA_ Com il fine di trasformare la costruzione esistente in una casa per ferie ci é stato chiesto un progetto che sfruttasse questo singolare edificio di forte presenza.

L’intervento sostiene il carattere peculiare dell’edificio esistente: una casa-torre di pietra con un legame profondo con il paesaggio circostante.

Per la proporzione e per l’aspetto, che vogliamo differenziato dal volume attuale sia per il carattere dei materiali che per l’apparenza generale, l’ampliamento sará come uno “zaino”dell’edificio attuale. Un piccolo volume impacchettato con il legno grezzo e un pó deforme recuperato dai pavimenti sará il principale elemento di trasformazione, che stabilirá una relazione di complementarietá con l’edificio esistente: il fragile al solido, il provvisorio allo stabile.

Le circostanze particolari hanno influenziato lo sviluppo del progetto, trasformando  la semplice idea iniziale in un processo complesso dove entrano in gioco i fattori culturali, ambientali e di responsabilitá sociale in proporzioni variabili.

APARTAMENT RENOVATION IN AV A. REIS LISBOA 2011

BUILDING RENOVATION IN RUA MOÇAMBIQUE. LISBOA 2008-2011

APARTMENT RENOVATION IN CALÇADA DA LAVRA. LISBOA 2008

 
 

APARTMENT RENOVATION IN BENFICA. LISBOA 2007-2008

 
 

APARTMENT RENOVATION IN RUA SÁ DA BANDEIRA. LISBOA 2007

 
 

APARTMENT RENOVATION. MILANO 2005

 
 

APARTMENT RENOVATION. S.TORCATO 2005

 
 
 

APARTMENT RENOVATION IN ALFAMA. LISBOA 2005

 
 
 

APARTMENT RENOVATION IN RUA MOÇAMBIQUE. LISBOA 2003